Bagaimana boleh kita jangkakan ke mana arah pergerakan harga?

Bagaimana boleh kita jangkakan ke mana arah pergerakan harga?

Seperti lain-lain pasaran, pasaran FX didorong oleh penawaran dan permintaan:

  • Jika pembeli lebih ramai dari penjual, harga akan naik.
  • Jika penjual lebih ramai dari pembeli, harga akan turun.

Ada banyak faktor yang mempengaruhi penawaran dan permintaan bagi setiap matawang tertentu dan, natijahnya, kadar tukarannya berbanding  matawang-matawang lain. Sebagai contoh, prestasi ekonomi nasional sangat-sangat mempengaruhi. Jika GDP Australia lebih tinggi dari jangkaan, dan semua faktor lain tiada perubahan, Dollar Australia akan meningkat berbanding matawang lain dan anda boleh membuat keuntungan dengan membeli AUD/USD. Anda boleh lihat senarai semua acara penting di https://fbs.com/analytics/calendarkalendar ekonomi kami.

Selain dari itu, ada juga apa yang dipanggil indikator dan perkakas teknikal. Bila anda lihat suatu pasangan matawang di terminal dagangan anda, anda harus menganggap bahawa carta itu mencerminkan semua maklumat yang wujud tentang pasaran. Hasilnya, anda boleh menggunakan pergerakan harga silam untuk menjangkakan harga masa hadapan. Menurut konsep ini, puncak dan lembah sebelum-sebelum ini adalah aras-aras penting di mana pasangan matawang boleh berlegar-legar dan berpatah balik. Jika aras tersebut ditembusi, suatu pergerakan besar akan menyusul dan pergerakan besar bererti peluang baik untuk membuat keuntungan. Selain itu, anda boleh mengenal pasti trend - menaik, menurun dan mendatar - dan membuka posisi di dalam arah trend untuk meraih keuntungan.   

Anda boleh pelajari lebih lagi tentang perkara-perkara ini bila anda sudah bermula. Analisis kami sangat-sangat membantu dalam hal ini.

Popular

Mesyuarat & Sidang Akhbar Bank Inggeris (BoE)

Mesyuarat Bank Inggeris sentiasa menjadi pendorong kuat pound British. Mesyuarat pada 14:00, 2 November nanti tidak terkecuali.

KDNK Cina & Pengeluaran Perindustrian

Penarafan Global S&P baru-baru ini telah menurunkan penarafan kredit kerajaan China. Kesannya, pasaran akan memberi tumpuan khusus kepada penerbitan data utama China – KDNK dan pengeluaran industri. Data ini akan diterbitkan pada 05:00 waktu MT 19 Oktober. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi