Bank Jepun

Bank Jepun

Bank of Japan (BoJ) adalah bank pusat negara Jepun. Objektif utamanya adalah lebih kurang sama dengan bank pusat lain: “untuk melaksana kawalan kewangan dan matawang demi mencapai kestabilan harga”.

Perkembangan terkini

Bank of Japan juga mempunyai sasaran inflasi pada kadar 2%. Sepanjang beberapa tahun terakhir, badan kawal selia ini terpaksa menangani deflasi (penurunan harga). Untuk yang tersebut, BoJ telah mengamalkan dasar kewangan yang longgar (kadar faedah rendah, QE). Pada 2016, program pembelian aset jangka panjang telah terbukti memberikan kesan yang terlalu kecil ke atas harga konsumer. Pentadbiran BoJ tidak berputus asa dan memperkenalkan perkakas polisi kewangan baru – kawalan lengkuk pengeluaran. Kesan dari program ini hanya boleh dilihat setelah sekian waktu.

Popular

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

CPI UK

UK akan menerbitkan angka-angka CPI pada 11:30 waktu MT 17 Oktober.

Penyata kadar RBNZ

Selepas Parti Buruh memenangi pilihanraya New Zealand di bulan September, mungkin akan ada beberapa perubahan pada Bank Rizab New Zealand. Bakal perdana menteri negara itu, Jacinda Ardern, pernah menyebut tentang rancangan untuk mereformasikan akta bank pusat. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera