Bank of England

Bank of England

Bank of England (BoE) adalah bank pusat untuk United Kingdom dan sejarahnya menyusur sehingga ke tahun 1694. Tanggungjawab utama BoE termasuk mengeluarkan wang kertas, mengawal kestabilan harga (bank pusat bertanggungjawab mengawal kadar inflasi sekitar sasaran 2%), mempertahankan nilai Pound dan memelihara kestabilan kewangan.

Jawatankuasa Dasar Kewangan (MPC) BoE bersidang sekali setiap bulan untuk menentukan polisi kewangan. Bank pusat ini menerbitkan minit mesyuaratnya sebaik setelah mesyuarat itu sendiri selesai. Selain itu, mesyuarat-mesyuarat BoE diikuti dengan sidang akhbar oleh Gabenornya. Setiap tiga bulan, BoE menerbitkan laporan inflasi yang mengandungi unjuran mereka tentang GDP dan inflasi.

Perkembangan terkini

Seperti kebanyakan bank pusat, BoE mengamalkan pendekatan kewangan yang longgar setelah krisis kewangan global 2008. Bank itu juga memperkenalkan program prasarana pembelian aset (program seperti QE). Matlamat program ini adalah untuk mengurup aset tak cair sistem kewangan dengan aset cair BoE untuk mencapai “kebendaliran” pada sistem kewangan dan pasaran kredit. Sebagai tambahan, Bank of England telah mengekalkan kadar faedahnya di tahap paling rendah dalam sejarah iaitu 0.5% untuk satu tempoh yang agak lama. Pada 2016, ia telah memangkas tanda arasnya keapda 0.25% untuk membantu ekonomi nasional di waktu peralihan (selepas referundum 23 Jun, UK akan meninggalkan Kesatuan Eropah dan melalui satu tempoh penyesuaian dengan ekonomi dan iklim politik baru).

Popular

Mesyuarat & Sidang Akhbar Bank Inggeris (BoE)

Mesyuarat Bank Inggeris sentiasa menjadi pendorong kuat pound British. Mesyuarat pada 14:00, 2 November nanti tidak terkecuali.

KDNK Cina & Pengeluaran Perindustrian

Penarafan Global S&P baru-baru ini telah menurunkan penarafan kredit kerajaan China. Kesannya, pasaran akan memberi tumpuan khusus kepada penerbitan data utama China – KDNK dan pengeluaran industri. Data ini akan diterbitkan pada 05:00 waktu MT 19 Oktober. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi