Jalur Bollinger

Jalur Bollinger

Jalur Bollinger (BB) adalah satu indikator klasik yang dibangunkan oleh John Bollinger. Buku beliau  Bollinger on Bollinger Bands  mengandungi penerangan terperinci tentang cara menggunakannya baik secara gabungan dengan perkakas analisis lain mahupun secara sendiri. BB sangat popular di kalangan para pedagang di seluruh dunia.

Tentang Jalur Bollinger

 Indikator ini terdiri dari 3 jalur – satu jalur tengah dan dua jalur luaran. Jalur tengah adalah Purata Bergerak Ringkas (Sma, Simple Moving Average) biasanya dengan 20 tempoh. Jalur luaran biasanya satu set 2 sisihan piawai (standard deviations) di atas dan di bawah jalur tengah.

Jalur Bollinger mempunyai persamaan dengan Indikator Sampulan (Envelopes indicator). Perbezaannya, sempadan Envelopes terletak di atas dan di bawah purata bergerak pada satu jarak malar yang dinyatakan secara %, sementara sempadan Jalur Bollinger dikira berasaskan kepada sisihan piawai yang sentiasa berubah-ubah.

Cara-cara memasang di carta

Jalur Bollinger boleh ditemui di set default MetaTrader. Anda boleh menambahnya ke carta dengan mengklik  Insert  –  Indicators  –  Trend  dan kemudian pilih  Bollinger bands .

BB1.png

 MT akan menawarkan kepada anda 20 sebagai tempoh dan 2 sebagai sisihan (deviation). Anda boleh mengubah parameter ini jika anda mahu. Adalah disyorkan untuk menggunakan tempoh dari 13 hingga 24, manakala sisihan (deviation) haruslah dalam julat di antara 2 dan 5. Sebagai contoh, anda boleh menggunakan 50 dan 2.1 untuk rangka masa yang panjang dan 10 serta 1.9 untuk rangka masa yang lebih pendek. Perhatikan bagaimana lebih kecil tempoh, lebih banyak peluang berdagang ditawarkan oleh indikator ini. Namun, bilangan signal palsu akan lebih banyak juga. Dalam masa yang sama, bila tempoh lebih besar, indikator ini jadi kurang sensitif. Ini tidak sesuai untuk pasaran yang mempunyai kemeruwapan rendah.

Sebagai kesimpulan, adalah lebih bijak untuk menala Jalur Bollinger untuk aset yang anda mahu dagangkan. Jika harga menyilang jalur atas atau bawah terlalu kerap, maka adalah perlu untuk menaikkan bilangan tempoh. Jika harga jarang-jarang mencecah jalur luar, maka munasabahlah untuk kita kurangkan bilangan tempoh.

BB boleh digunakan untuk semua rangka masa, walaupun indikator ini lebih sering digunakan untuk rangka masa intrahari. Anda juga boleh menggunakan Jalur Bollinger pada osilator yang dilukis pada tetingkap berasingan di bawah carta harga. Sebagai contoh, anda boleh pasang BB pada RSI dengan memilih   Previous Indicator's Data   atau   First Indicator's Data   pada menu drop-down   Apply to   di Jalur Bollinger.

Cara-cara menggunakannya

 Tanggapannya di sini, bagi 95% dari suatu tempoh masa harga akan bermain di antara dua jalur luar Bollinger, dan hanya 5% dari tempoh tersebut ia akan berada di luar dua jalur itu.

Jalur Bollinger membantu kita menentukan seberapa jauh harga melencong (baca: sisihan, deviation) dari harga purata suatu pasangan matawang. Jalur tengah boleh digunakan sebagai aras sokongan atau rintangan, sementara jalur luar boleh bertindak sebagai sasaran keuntungan. Ada juga strategi yang mengunjurkan berdagang sempena penyongsangan bila harga sudah berada di luar jalur.

Kecerunan BB dan posisi harga relatif kepada jalur tengah membolehkan kita menduga arah trend semasa. Jika Jalur Bollinger mempunyai kecerunan ke atas dan harga cenderung berada di atas jalur tengah, ia satu uptrend. Jika kecerunan jalur adalah negatif dan harga banyak menghabiskan masa di bawah jalur tengah, ia satu downtrend.

Jalur Bollinger sebagai indikator kemeruwapan

 Ciri utama BB adalah bagaimana jalur-jalur indikator ini bertindakbalas terhadap kemeruwapan pasaran: jalur mengembang bila kemeruwapan tinggi (sebagai contoh, bila ada berita penting diterbitkan) dan ia akan mengecut bila kemeruwapan menurun.

Kesasnnya, Jalur Bollinger membantu kita menyedari waktu di mana pasaran berubah dari keadaan tenang kepada aktif. Bila jalur mendekati satu sama lain, ia memberitahu kita bahawa kita sedang di dalam pasaran yang tidak meruwap dan kelak akan ada saat yang meruwap-ruwap. Kesannya, kita boleh menjangkakan penembusan (breakout) dari julat semasa.

Anda boleh lihat contoh di gambar di bawah: Jalur mengecut dan kemudian harga membolosi rintangan dan membuat gerakan besar ke atas.

Bands range.png

Di pasaran yang sedang trending, jalur-jalur akan mengembang di mana jarak antara jalur menjadi jauh, ini menandakan penerusan suatu trend. Jika ia menjadi mengecut, ini menandakan trend sedang melemah dan mungkin akan menyongsang tidak lama lagi.

Berdagang dengan gerakan di luar jalur luar

Biasanya boleh harga keluar dari Jalur Bollinger, ia menandakan permulaan atau penerusan suatu trend. Jika harga menyentuh dan membolosi bahagian jalur atas BB, ia adalah uptrend. Jika harga berterusan menyerang jalur bawah BB, ia downtrend.

BB trend.png

Biasanya, harga tidak akan berada di luar Jalur Bollinger lebih dari 4 candlestick. Seterusnya pembetulan (correction) akan berlaku. Perhatikan bagaimana bila pasaran sedang trending, harga boleh menghabiskan banyak masa berada sekitar/pada salah satu jalur luar.

Berdagang dengan penyongsangan dari jalur luar

 Jalur Bollinger juga boleh bertindak sebagai osilator. Bila harga mencapai jalur atas, aset sedang didagangkan pada harga yang (secara relatifnya) agak tinggi dan dianggap terlebih beli. Bila harga mendekati jalur bawah, aset didagangkan pada harga yang (secara relatifnya) rendah dan dianggap terlebih jual. Kita semua sudah arif bagaimana keadaan terlebih beli atau terlebih jual menjurus kepada pembetulan.

Namun, jika trend kuat, harga boleh   melekat   kepada jalur atas/bawah Jalun Bollinger atau malah lebih dari itu tanpa pengunduran (retracement) untuk satu masa yang panjang kerana seperti yang kita sudah pelajari di perenggan sebelum ini. Kesannya, jika anda mahu berdagang dengan   pullback   dari jalur atas atau bawah Jalur Bollinger, anda perlukan pengesahan pengunduran pasaran dari pola candlestick atau indikator-indikator lain.

BB reversal.png

Gambar di atas menunjukkan penyongsangan ke bawah dari jalur atas BB disahkan oleh pola candlestick bearish (evening star) dan capahan bearish (bearish divergence) antara RSI dan carta harga.

Ada contoh-contoh aksi harga tertentu berdekatan dengan jalur luaran BB. Suatu   W-Bottom   terbentuk di suatu downtrend dan melibatkan dua harga rendah reaksi (reaction lows). Harga rendah kedua harus lebih rendah dari yang kedua dan bertahan di atas dari jalur bawah.   M-Top   pula berlawanan dengan   W-Bottom  . Di dalam bentuknya yang paling asas, ia sama dengan   Double Top  . Namun, harga tinggi reaksinya tidak selalunya sama. Harga tinggi pertama boleh jadi lebih tinggi atau lebih rendah dari yang kedua. Penggunaan Jalur Bollinger untuk signal 'M' dan 'W' boleh memberikan signal yang lebih cepat dari yang dihasilkan oleh pola carta 'M' dan 'W' konvensional.

w bot.png

Berdagang dengan pullback dan penyilangan dari jalur tengah

 Jalur tengah bertindak sebagai sokongan/rintangan yang dinamik. Jika harga menylang BB tengah, ia memberi signal perubahan pada trend. Jangan lupa untuk mencari pengesahan bagi kes seperti ini.

Perhatikan bagaimana harga sering menguji aras-aras lebih dari jalur tengah sebelum mengundur, dan penembusan-penembusan ini yang boleh mengelirukan para pedagang.

Jika harga melantun dari jalur bawah dan menyilang garisan tengah dari bawah ke atas, jalur atas akan menjadi sasaran harga. Di dalam uptrend yang kuat, harga biasanya berayun di antara jalur atas dan jalur tengah. Kesannya, di uptrend yang kuat, pertimbangkan untuk mencari peluang membeli di jalur tengah. Jika uptrend tidak begitu kuat, pembetulan boleh turun jauh lebih rendah dan mencecah BB bawah. Di downtrend yang kuat, cari peluang untuk jual di jalur tengah BB. Jika downtrend tidak begitu kuat, pengunduran boleh membawa harga naik sehingga ke BB atas.  

BB middle.png 

Kesimpulan

Indikator Jalur Bollinger adalah satu perkakas teknikal yang sangat berguna dan boleh membentuk asas yang kukuh untuk sistem perdagangan yang sangat bagus. Ia memberikan sokongan dan rintangan dinamik dan memberi visual tahap kemeruwapan. Luangkan masa untuk mahirkan diri dengan perkakas ini!

Berita terkini

WTI turun dengan mendadak di tempat terbuka, turun sehingga $ 39

WTI turun ke bawah $ 39 dan terus stabil apabila gelombang coronavirus melanda…

UK membuat perjanjian pasca Brexit pertama dengan Jepun

Menurut Financial Times (FT), Inggeris telah menandatangani perjanjian dengan Jepun…

WTI menggabungkan pemulihan di bawah tanda $ 41

WTI bulls bersiap untuk mendorong seterusnya lebih tinggi…

Frequently asked questions

 • Bagaimana cara mendapatkan Trade 100 Bonus?

  Tingkatkan kemahiran berdagang anda dengan $100 percuma dari FBS. Untuk aktifkan opsyen ini, buka akaun Trade 100 Bonus yang mengandungi $100 di dalamnya. Gunakan wang ini dalam tempoh 30 hari aktif berdagang dan dagangkan lima lot. Jika anda berjaya, anda boleh dapatkan keuntungan $100 anda. Ia tawaran yang menang-menang! Bukan sahaja anda mendapat peluang untuk meraih keuntungan, tetapi anda juga boleh menguji pasaran sebenar dan uji kemahiran FX anda. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam 00:30:00

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera