Candlestick Jepun & Pola-pola Candlestick

Candlestick Jepun & Pola-pola Candlestick

Carta candlestick adalah salah satu jenis carta harga yang paling sarat dengan maklumat. Seseorang pedagang boleh mendapatkan maklumat dari sebatang candlestick individu atau kombinasi beberapa candlestick tertentu (pola-pola candlestick).

Sejarah analisa candlestick FX membawa kita ke zaman pertengahan kurun ke-18 di Jepun, di mana seorang peniaga yang panjang akal bernama Homna menggunakan carta harga jenis ini untuk menjejak sejarah pergerakan harga beras. Dengan analisis pasarannya yang telah diperhaluskan, Homna berjaya mengumpul kekayaan yang besar di Bursa Beras Dojima. Pedagang-pedagang Jepun lain mengambil teknik-teknik Homna untuk perdagangan mereka sendiri, menjadikan mereka lebih canggih dan telah terus menggunakannya dengan gemilang untuk beratus-ratus tahun.

Orang-orang Barat langsung tidak mengetahui apa-apa tentang carta candlestick sehinggalah seorang lelaki Amerika - Steve Nison - merisik tentang teknik berdagang ini dari kawan Jepunnya. Sekembalinya Steve ke tanahair beliau, beliau terus menggunakan candlestick bila berdagang dan menurunkan ilmunya kepada pedagang-pedagang generasi baru menerusi buku beliau tentang analisa carta candlestick. Inovasi Jepun ini diterima baik oleh komuni pedagang, popularitinya meningkat dan menjadi perkakas teknikal penting yang tiada bandingannya di dalam senarai kelengkapan ramai pedagang. Maka, penghargaan harus diberikan kepada Steve Nison kerana berkongsi kepada kita rahsia perdagangan orang Jepun, dan kepada Homna yang pintar sebagai pencipta analisis carta candlestick.

Popular

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

CPI UK

UK akan menerbitkan angka-angka CPI pada 11:30 waktu MT 17 Oktober.

Penyata kadar RBNZ

Selepas Parti Buruh memenangi pilihanraya New Zealand di bulan September, mungkin akan ada beberapa perubahan pada Bank Rizab New Zealand. Bakal perdana menteri negara itu, Jacinda Ardern, pernah menyebut tentang rancangan untuk mereformasikan akta bank pusat. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera