Saiz posisi tahap risiko

Saiz posisi tahap risiko

Memilih volum suatu dagangan adalah cabaran besar buat pedagang yang baru bermula. Mari kita selesaikan!

Ada beberapa cara untuk memilih saiz posisi.

1. Saiz lot yang malar

Di sini ideanya adalah seseorang pedagang itu menggunakan volum lot dagangan yang sama bagi setiap dagangan. Cara ini mudah difahami untuk mereka yang baru sahaja mula berdagang. Adalah disyorkan untuk memilih saiz dagangan yang kecil. Anda boleh mengubah saiz posisi jika saiz akaun anda berubah dengan signifikan. Nilai pip adalah sama untuk anda pada setiap masa.

Contoh

Anda ada $500 di akaun anda. Dengan leveraj 1:100, amaun ini akan mencukupi untuk membuat 50 dagangan 0.01 lot setiap satu. Setiap dagangan akan memerlukan $10 sebagai margin.

Jika anda gunakan saiz lot yang sama setiap kali, akaun anda akan menunjukkan pertumbuhan yang stabil. Ini adalah opsyen yang bagus untuk mereka yang tidak mempu menyuaikan diri dengan pertumbuhan eksponensial pada saiz dagangan mereka lantaran dari tingkat stres yang lebih tinggi. Para pedagang yang lebih berpengalaman bagaimana pun mungkin mahukan pendekatan yang lebih fleksibiiti dan mempunyai potensi mengembangkan akaun yang lebih besar.

2. Peratusan ekuiti

Dalam kes ini, anda memilih saiz posisi anda berdasarkan peratusan dari ekuiti anda. Bila ekuiti anda meningkat, begitu juga dengan saiz posisi anda. Ini akan menjurus kepada pertumbuhan akaun anda secara geometrik. Dalam masa yang sama, perlu diingat bahawa kemerosotan akaun anda selepas kerugian beberapa dagangan juga akan menjadi lebih besar.

Cadangan kami adalah untuk tidak menggunakan lebih dari 1-2% dari deposit anda untuk satu-satu dagangan. Dengan cara ini walaupun beberapa dagangan anda tidak berjaya, anda tidak akan kerugian semua wang anda dan mampu untuk terus berdagang.

Berikut adalah formula saiz posisi di dalam lot:

Lot untuk didagangkan = Ekuiti * Risiko(%) / Saiz Kontrak * Leveraj

Contoh

Anda mempunyai $500 dan memutuskan bahawa tahap risiko yang boleh diterima bagi akaun anda adalah 2%. Dengan leveraj 1:100, anda perlu memilih ($500 *0.02) / 100,000 * 100 = 0.01 Lot.

Dengan $1000 di akaun anda, anda akan boleh berdagang ($1000 * 0.02) 100,000 * 100 = 0.02 lot.

Pendekatan ini bukanlah pilihan yang terbaik buat akaun-akaun yang lebih kecil. Jika terjadi senario di mana anda menghadapi kerugian yang besar, peratusan yang dirisikokan terlalku kecil untuk bertindak sebagai margin walaupun bagi saiz lot yang paling kecil. Kesannya, anda akan terpaksa untuk mengingkari peraturan pengurusan risiko anda sendiri dan perlu memperuntukkan lebih banyak wang untuk terus berdagang. Tambahan lagi, oleh kerana pendekatan ini tidak mengambil kira apa yang berlaku di carta harga, saiz Renti Rugi yang ia benarkan mungkin terlalu besar.

Oleh kerana saiz posisi bergantugn kepada ekuiti, kerugian akan menjadikan saiz posisi lebih kecil, jadi ia akan membuat pedagang lebih sukar untuk memulihkan akaun selepas drawdown. Dalam masa yang sama, jika akaun menjadi terlalu besar, saiz setiap dagangan akan menjadi terlalu besar sehingga anda rasa tidak senang duduk.

3. Peratusan ekuiti dengan renti rugi

Di sini, anda sandarkan penentuan saiz posisi anda bukan sahaja pada peratusan risiko per dagangan tetapi juga pada jarak renti rugi anda. Mari kita cerakinkan proses ini menjadi 3 langkah.

Langkah 1. Syor kami tetap sama: jangan risikokan lebih dari 1-2% dari deposit/ekuiti untuk satu dagangan.

Jika ekuiti anda $500, 2% risiko bererti anda memperuntukkan $10.

Langkah 2. Tetapkan di mana renti rugi harus berada bagi setiap satu dagangan. Kemudian ukur jarak antara ia dan harga kemasukan anda, di dalam sebutan pip. Inilah seberapa banyak pip yang anda risikokan. Berdasarkan maklumat ini, dan had risiko akaun dari langkah 1, kira saiz posisi yang ideal.

Jika anda mahu beli EUR/USD pada harga 1.1100 dan meletakkan renti rugi pada 1.1050, risiko dagangan anda adalah 50 pip.

Langkah 3. Dan kini anda tentukan saiz posisi berdasarkan pada risiko akaun dan risiko dagangan. Dalam perkataan lain, anda perlu tentukan bilangan lot untuk didagangkan yang akan memberikan anda peratusan risiko yang anda mahu dengan jarak renti rugi yang ngam dengan sistem perdagangan anda.

Yang paling penting adalah untuk menyesuaikan saiz posisi anda untuk mendapatkan renti rugi yang diinginkan, bukan sebaliknya. Risiko anda kekal sama bagi setiap dagangan, tetapi saiz posisi mungkin berbeza kerana jarak renti rugi juga berbeza.

Ingat bahawa 1000 unit per lot (micro) bersaman dengan pergerakan $0.10 per pip, 10,000 unit per lot (mini) bernilai $1.00, dan 100,000 unit per lot (standard) bernilai $10 bagi setiap pergerakan 1 pip. Ini terpakai untuk semua pasangan di mana USD disebut kedua pada nama pasangan, contohnya EUR/USD. Jika USD tidak disebut kedua, maka nilai pip ini akan berbeza sedikit. Sila maklum bahawa berdagang dengan lot standard dicadangkan hanya bagi para pedagang profesional.

Gunakan formula berikut:

Lot untuk didagangkan = Ekuiti * Risiko% / (Renti Rugi Dalam Sebutan Pip * Nilai Pip) / 100

Contoh

Tampaknya, anda boleh berdagang $500 * 0.02 / (50 * $0.1) = $10/$5 = 2 lot mikro. Jawapannya di dalam lot mikro kerana nilai pip yang digunakan dalam pengiraan adalah untuk lot mikro.

Dagangan anda yang seterusnya hanya mempunyai renti rugi 20 pip. Dalam kes ini, saiz posisi anda adalah $10/(20x$1) = $10/$20 = 0.5 lot mini, or 5 lot micro.

Jika anda menggunakan kaedah ini, saiz posisi anda akan meningkat secara berkadaran dengan peningkatan ekuiti akaun adna (sebaliknya adalah benar jika ekuiti anda merosot) dan akan disesuaikan dengan situasi di carta. Seperti mana dengan teknik peratusan ekuiti yang ringkas, pilihan yang ini juga memberikan sedikit ruang penyesuaian jika akaun anda kecil. Tambahan lagi, kaedah ini tidak sesuai jika strategi perdagangan anda tidak memerlukan anda tahu aras keluar sejak dari awal lagi.

Kesimpulan

Jadi apakah syor muktamad kami untuk memilih saiz posisi? Sebenarnya anda yang perlu memilih opsyen yang anda rasa paling selesa untuk anda. Seperti yang anda boleh lihat, semua teknik ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, jadi kaedah yang berkesan untuk satu pedagang mungkin tidak sesuai untuk yang lain. Sebahagian besarnya akan bergantung kepada strategi perdagangan anda: adakah ia mempunyai potensi untuk keuntungan yang besar tetapi dalam masa yang sama turut mempunyai potensi kerugian atau drawdown yang besar, atau adakah ia menawarkan banyak peluang untuk keuntungan yang kecil-kecil? Inilah yang akan menentukan keputusan anda.

Walaupun semua pengiraan berkaitan dengan pensaizan posisi ini tampak kurang menyeronokkan, demi untuk kebaikan anda, anda perlu meneliti dan memahaminya sebaik mungkin. Mengetahui cara memilih saiz posisi yang betul akan menjadikan anda seorang pedagang yang lebih berdisiplin dan memberikan anda pengurusan risiko yang kukuh. Inilah caranya utnuk memaksimumkan keuntungan dan meminimumkan kerugian anda!

Berita terkini

Adakah ekonomi AS menamatkan tahun lalu dengan cemerlang?

AS akan menerbitkan KDNK Awalan (Advance GDP) untuk suku ke-4 tahun 2020 pada 28 Januari, jam 15:30 waktu MT.

Pemimpin Majoriti Senat AS McConnell menawarkan sokongan untuk perjanjian pembahagian kuasa dengan Demokrat

Pemimpin Republik Senat AS McConnell menawarkan sokongan untuk perjanjian pembahagian kuasa dengan Demokrat, lapor Reuters…

NZ PM Ardern: Akan menandatangani perjanjian perdagangan bebas yang ditingkatkan dengan China pada hari Selasa

Perdana Menteri Selandia Baru (PM) Jacinda Ardern pada hari Selasa mengumumkan bahawa pemerintahnya akan menandatangani perjanjian perdagangan bebas (FTA) yang ditingkatkan dengan China pada hari tersebut…

Soalan yang lazim ditanya

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara mengaktifkan Bonus Level Up?

  Buka akaun Bonus Level Up di Laman Peribadi versi web atau aplikasi peranti mudah alih dan terima sehingga $140 percuma di akaun anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam 00:30:00

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera