MACD (Pertumpuan/Pecapahan Purata Bergerak)

MACD (Pertumpuan/Pecapahan Purata Bergerak)

Osilator ini adalah salah satu perkakas teknikal paling ampuh dalam stor 'persenjataan' ramai pedagang. Indikator ini digunakan untuk melihat kekuatan dan arah pergerakan trend, di samping menentukan titik penyongsangan juga.

Histogram MACD melakar perbezaan antara EMA 26 dan EMA 12. Jika harga bakal mendaki, EMA 12 akan meningkat lebih cepat dari EMA 26. Penyongsangan akan berlaku, jika harga mulai turun. MACD tiada hadnya, tetapi ia ada garis sifar di mana MACD mengayun turun naik sekitarnya. Prinsip asas perdagangan adalah untuk menjual bila nilai MACD memasuki zon positif dan membeli bila ia memasuki zon negatif.

MACD juga menampilkan garisan pencetus – MA Eksponen 9 (EMA 9). Ia akan menghasilkan signal beli/jual bila garisan MACD menyilanginya dari sebelah atas atau bawah. Kekurangan MACD adalah ia memberikan kita signal lebih lewat dari aksi harga itu sendiri. Bagaimana pun, signal-signal ini adalah lebih diyakini berbanding signal penyilangan dari jenis-jenis MA yang lain.

Sebagai tambahan, berikan perhatian kepada pertumpuan/percapahan antara indikator dan harga. Pertumpuan 'bearish' terbentuk apabila harga mencatat titik rendah yang lebih rendah, di mana di waktu yang sama nilai minima di histogram MACD menjadi lebih tinggi (signal beli). Pencapahan 'bullish' terbentuk apabila harga membentuk titik tinggi baru, sementara nilai maksimum MACD menjadi lebih rendah (signal jual).

Popular

Iklim Perniagaan Ifo Jerman

Iklim perdagangan Ifo Jerman adalah indikator utama sentimen ekonomi-ekonomi peneraju di zon euro. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

CPI UK

UK akan menerbitkan angka-angka CPI pada 11:30 waktu MT 17 Oktober.

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi