Perdagangan Harian (Day Trading)

Perdagangan Harian (Day Trading)

Sebuah lagi gaya perdagangan jangka masa pendek. Pedagang harian (day trader) biasanya berdagang cuma sekali sehari dan menutupnya apabila hari tersebut tamat.

Matlamat utama seorang pedagang harian adalah untuk menghasilkan keuntungan di dalam tempoh sehari; mereka tidak gemar memeram posisi aktif semalaman.

Gaya perdagangan ini paling sesuai untuk pedagang FX yang mempunyai banyak masa untuk menganalisa situasi pasaran sepanjang hari dan mengubahsuai posisi mereka bersesuaian dengan turun naik harga dalam sehari. Jika scalping terlalu pantas untuk anda, manakala perdagangan swing trading terlalu perlahan, maka itu bermakna anda seorang pedagang harian.

Seorang pedagang harian harus mempunyai kemahiran menganalisis yang mantap, menggunakan pelbagai indikator dan perkakas teknikal secara aktif. Selain dari itu, beliau juga harus mempunyai latarbelakang ekonomi yang baik untuk boleh mengenal pasti isyarat dagangan fundamental. Di samping itu, beliau harus mempunyai strategi keluar yang benar-benar ampuh untuk menutup posisi dengan pulangan tertinggi di penghujung hari.

Memandangkan pedagang harian kerap membuka dan menutup posisi, mereka biasanya memperdagangkan matawang yang tinggi kecairannya untuk mengawal kos spread.

Contoh pedagang

Martin-S.-Schwartz.png

Contoh yang baik untuk pedagang harian adalah Martin S. Schwartz, lelaki yang keberanian dan kehebatan inteleknya telah memberikan beliau kekayaan dan nama jolokan Pit Bull. Beliau mendapat perhatian seluruh negaranya apabila beliau memenangi Kejuaraan Pelaburan AS pada 1984. Gaya pelaburan harian beliau menjadi kebal pada waktu itu. Beliau tidak pernah menyimpan satu-satu posisi untuk tempoh yang lama. Untuk membuat taruhan, beliau mengkaji indikator teknikal dan menerima signal dagangan dari laporan ekonomi dan lain-lain perkakas analisis teknikal.

Dalam hal berkaitan berita dan data fundamental, kebanyakan pedagang hanya fokus kepada angka sebenar dan kemudian hairan mengapa tindak-tanduk pasaran tidak sejajar dengan pengumuman berita. Marty Schwartz percaya bahawa suatu dagangan itu harus berdasarkan kepada bukan sahaja perangkaan sebenar yang tercetak di tajuk pengumuman ekonomi, tetapi juga kepada reaksi peserta pasaran yang boleh dilihat selepas penyiaran data. Marty menasihatkan para pedagang supaya melupakan tekaan dan fikiran mereka, dan dengar apa yang pasaran sedang cuba sampaikan, kerana matlamat berdagang bukanlah untuk mengesahkan tekaan-tekaan sendiri, tetapi untuk membuat wang.

Pedagang harian kita kerap menggunakan indikator teknikal untuk menduga arah tuju harga. Perkakas analisis kegemaran sepanjang masa beliau adalah MA Eksponen 10 (EMA 10). Instrumen teknikal ini membantu Marty membezakan antara senario bullish dan bearish di dalam perdagangan jangka pendek.

 

Popular

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

CPI UK

UK akan menerbitkan angka-angka CPI pada 11:30 waktu MT 17 Oktober.

Mesyuarat RBA

Dasar Bank Rizab Australia (RBA) adalah pendorong utama AUD. Badan kawal selia ini akan sekali lagi menyampaikan keputusan dasar monetarinya pada 05:30 waktu MT, 7 November nanti. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera