RSI (Indeks Kekuatan Relatif)

RSI (Indeks Kekuatan Relatif)

RSI juga membantu mengenalpasti situasi terlebih beli/jual di dalam pasaran supaya anda boleh beli di lembah dan jual di puncak. Bacaan pada indikator membuai di antara 0 dan 100. Jika RSI bangkit melepasi sempadan 70, itu bermakna pasangan tersebut sudah terlebih dibeli (overbought). Jika RSI jatuh melepasi sempadan 30 – pasangan matawang itu sudah terlebih dijual. Lebih lagi, seperti MACD juga, capahan antara RSi dan harga adalah amaran bahawa pasaran sedang berpatah balik.

Indikator ini juga boleh digunakan sewaktu sesebuah trend untuk menentukan aras terbaik untuk masuk dan keluar pasaran. Dalam kes ini, anda harus hanya berdagang searah dengan trend, bila indikator meninggalkan paras kritikal. Sebagai contoh, anda boleh beli sewaktu trend menaik (uptrend) sedang berlangsung dan RSI pula mendaki di atas 30. Sewaktu pasaran melintang (sideway), anda boleh gunakan signal RSI sebagai signal beli/jual.

Popular

Mesyuarat & Sidang Akhbar Bank Inggeris (BoE)

Mesyuarat Bank Inggeris sentiasa menjadi pendorong kuat pound British. Mesyuarat pada 14:00, 2 November nanti tidak terkecuali.

KDNK Cina & Pengeluaran Perindustrian

Penarafan Global S&P baru-baru ini telah menurunkan penarafan kredit kerajaan China. Kesannya, pasaran akan memberi tumpuan khusus kepada penerbitan data utama China – KDNK dan pengeluaran industri. Data ini akan diterbitkan pada 05:00 waktu MT 19 Oktober. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi