Swap dan Rollover

Swap dan Rollover

Rollover  (juga disebut sebagai rollover swap) adalah prosedur peralihan untuk satu posisi yang masih aktif dari satu hari perdagangan kepada hari seterusnya. Rollover, secara istilahnya, boleh diterjemah ke Bahasa Melayu sebagai "peralihan" atau "bawa ke hadapan". Jika seorang pedagang itu melanjutkan usia posisinya lebih dari satu hari, beliau akan menanggung kos atau menerima laba, bergantung kepada kadar faedah yang berkuatkuasa.

Ingatlah bahawa di dalam pasaran Forex matawang asas (base currency) menentukan berapa banyak matawang sebutharga yang diperlukan untuk anda mendapatkan seunit matawang asas. Pedagang meminjam wang untuk membeli matawang lain, dan kadar faedah dibayar bagi matawang yang dipinjam atau diterima bagi matawang yang dibeli. Dalam lain perkataan, posisi anda akan menerima kadar faedah matawang yang anda beli, dan anda akan membayar kadar faedah matawang yang anda jual. Kebanyakan broker melaksanakan rollover secara automatik dengan menutup posisi di penghujung hari, dan seraya itu membuka posisi yang serupa di hari seterusnya.

Mari kita kaji sebuah contoh. Setiap bank pusat menetapkan kadar faedah, dan kadar faedah ini boleh jadi besar selisihnya di antara satu sama lain. Sebagai contoh, mari kita anggap kononnya kadar faedah Dollar New Zealand lebih tinggi dari Dollar AS. Jika anda beli NZD/USD, anda akan menerima laba dari perbezaan kadar faedah antara NZD dan USD, juga dipanggil swap, di atas posisi anda bagi setiap peralihan hari yang dilalui oleh posisi tersebut. Bagaimana pun, jika anda menjual NZD/USD, anda membayar swap bagi posisi tersebut bagi setiap peralihan hari yang dilalui.

Anda boleh melihat swap bagi long dan short di laman web broker anda. Terminal perdagangan mengira dan melaporkan semua swap untuk anda secara automatik.

Popular

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

CPI UK

UK akan menerbitkan angka-angka CPI pada 11:30 waktu MT 17 Oktober.

Penyata kadar RBNZ

Selepas Parti Buruh memenangi pilihanraya New Zealand di bulan September, mungkin akan ada beberapa perubahan pada Bank Rizab New Zealand. Bakal perdana menteri negara itu, Jacinda Ardern, pernah menyebut tentang rancangan untuk mereformasikan akta bank pusat. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera