Trend

Trend

Trend adalah arah pergerakan harga secara am bagi sesebuah aset di pasaran. Anda boleh melihat di mana-mana carta bahawa harga tidak pernah bergerak dalam garisan lurus, ia terdiri dari rentetan tinggi dan rendah. Ada tiga jenis trend:

  • Uptrend(trend bullish) terdiri dari serangkaian titik tinggi yang lebih tinggi dan titik rendah yang lebih tinggi (harga sedang meningkat). Uptrend boleh dikatakan sedang berlaku jika terdapat garis sokongan yang jelas, yang menyambungkan sekurang-kurangnya dua titik rendah dan menampan penurunan harga. Penembusan ke bawah garis harga ini memberi isyarat penglemahan atau penyongsangan trend.
  • Downtrend (trend bearish) diklasifikasikan sebagai rentetan titik rendah yang lebih rendah dan titik tinggi yang lebih rendah (harga sedang menurun). Downtread terjadi bila ada garis rintangan yang jelas, yang menyambungkan sekurang-kurangnya dua titik tinggi dan menampan kenaikan harga. Penembusan ke bawah garis harga ini memberi isyarat penglemahan atau penyongsangan trend.
  • Trend mendatar (horizontal, rata) – tiada trend yang terbentuk jelas ke mana-mana arah.

2.png  3.png   4.png

Dari segi panjang tempoh, trend boleh dikelaskan seperti berikut:

  • Jangka panjang (6 bulan – 2.5 tahun) – trend besar yang boleh dikesan di carta-carta mingguan atau bulanan. Ia terbentuk dari beberapa trend jangka sederhana dan jangka pendek, yang sering bergerak bertentangan dengan arah pergerakan trend besar.
  • Jangka Sederhana (1 minggu – beberapa bulan) lebih baik dilihat di carta-carta harian dan H4.
  • Jangka pendek (kurang dari seminggu) lebih baik dilihat di carta-carta jaman dan minitan.

Popular

Mesyuarat & Sidang Akhbar Bank Inggeris (BoE)

Mesyuarat Bank Inggeris sentiasa menjadi pendorong kuat pound British. Mesyuarat pada 14:00, 2 November nanti tidak terkecuali.

KDNK Cina & Pengeluaran Perindustrian

Penarafan Global S&P baru-baru ini telah menurunkan penarafan kredit kerajaan China. Kesannya, pasaran akan memberi tumpuan khusus kepada penerbitan data utama China – KDNK dan pengeluaran industri. Data ini akan diterbitkan pada 05:00 waktu MT 19 Oktober. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi