Top 3 strategi yang mudah dikuasai walaupun untuk novis

Top 3 strategi yang mudah dikuasai walaupun untuk novis

2020-10-13 • Dikemaskini

Di peringkat ini, anda pasti sudah mempelajari tentang beberapa perkara asas. Kini tibalah masanya untuk belajar strategi perdagangan! Hari ini kita akan membincangkan tentang tiga perkara yang paling popular dan berguna. Setelah membaca artikel ini, cubalah sendiri di akaun demo. Strategi-strategi ini akan membantu anda memahami bagaimana perdagangan berfungsi dan memberi anda satu kerangka pelan tindakan.

Strategi #1. Hammer dan Shooting Star

Anda pasti terkejut mengetahui betapa banyaknya maklumat tentang pasaran yang sebatang candlestick boleh beritahu kepada anda. Sila ambil maklum bahawa strategi ini merujuk kepada Candlestick Jepun.

Hammer (Tukul).

Contoh yang terbaik adalah apa yang dikenali sebagai pola ‘hammer’. Ia boleh ditafsir sebagai isyarat kemungkinan berakhirnya suatu downtrend, dasar (bottom), atau aras sokongan. Pola ini benar-benar mudah dikesan di carta kerana ia tampak seperti tukul besi: batang pemegang yang kurus dan panjang dan kepalanya yang setongkol. Batang pemegang atau bayang candlestick haruslah sekurang-kurangnya dua kali panjang tubuh sebenar. Cari candlestick seperti ini selepas penurunan harga di carta – ini syarat yang penting. Nantikan sehingga candlestick hammer tutup (selesai terbentuk): selagi itu belum berlaku, bentuk candlestick tersebut masih berubah-ubah dan bentuk akhirnya mungkin bukan hammer pun.

p1.png

Beli ketika candlstick berikutnya sudah mulai terbentuk atau, jika anda mahukan pengesahan lebih lanjut, apabila candlestick ini ditutup di atas harga pembukaan candlestick di sebelah kiri tukul. Warna tukul tidak penting, namun jika ia berwarna hijau, isyarat untuk membeli dianggap lebih kuat lagi.

Ini contoh bagaimana rupa hammer di carta sebenar:

p2.png

Shooting star

‘Shooting Star’ (Tahi Bintang) agak sama seperti hammer. Ia juga pola yang terdiri dari hanya sebatang candlestick. Tubuh candlestick ini juga pendek dan panjang bayangnya mengatasi panjang tubuh sekurang-kurangnya dua kali ganda. Bagaimana pun, tidak seperti hammer, bayang Shooting Star berada di atas tubuh dan ia adalah signal untuk menjual. Candlestick ini boleh mempunyai apa-apa warna yang ia mahu, namun jika ia berwarna merah, signal jual yang ia berikan dianggap lebih kuat.

p3.png

Ini contoh bagaimana rupa shooting star di carta sebenar:

p4.png

Strategi #2. Pola Head and Shoulders & Double Top

Strategi sebelum ini berkisar mengenai pola-pola candlestick. Sekarang mari kita teruskan dengan pola carta (chart pattern) yang ringkas, tetapi efisien.

Head and Shoulders

Pola ‘Head and Shoulders’ biasanya terbentuk di penghujung sebuah uptrend. Pola ini terdiri daripada "kepala" (puncak kedua yang juga merupakan puncak tertinggi) dan dua "bahu" (puncak pertama dan ketiga yang lebih rendah) serta satu "garis leher" (satu garisan yang menyambungkan titik terendah 2 jurang dan berfungsi sebagai aras sokongan). Garis leher (neckline) ini boleh jadi ianya melintang (horizontal) atau boleh juga condong (sloping up/down). Signal adalah lebih mantap bila ia condong ke bawah, berbanding jika ia ke atas.

Pola ini dikira sahih bila harga menerobos ke bawah garisan leher setelah membentuk bahu kedua. Kebarangkaliannya besar selepas ini berlaku, harga akan memulakan downtrend. Maka, pesanan jual dibuat di bawah garis leher. Untuk menentukan sasaran, ukur jarak di antara titik tertinggi kepala dan garis leher. Jarak ini adalah anggaran seberapa jauh harga akan turun setelah ia membolos ke bawah garis leher.

Sila maklum bahawa harga cenderung untuk kembali ke garisan leher ini selepas penembusan. Dalam kes seperti ini, garisan leher berkenaan, yang digunakan sebagai sokongan, sering bertindak sebagai garisan rintangan juga.

p5.png

Inverse Head and Shoulders

Pola ‘Inverse Head and Shoulders’ adalah songsangan kepada pola Head and Shoulders. Ia terjadi di penghujung suatu downtrend, dan menandakan penyongsangan bullish (berpatah balik ke atas).

Double Top

‘Double Top’ biasanya terbentuk di penghujung sebuah uptrend. Para pedagang sering menggunakannya. Pola ini terbentuk dari dua puncak yang berturutan dengan ketinggian yang (hampir) sama, dengan satu jurang yang sederhana di antara keduanya. Garis lehernya dilukiskan secara melintang melintasi titik terendah jurang.

Pola ini dikira sah bila harga menerobos ke bawah garisan leher setelah membentuk bahu kedua. Apabila ini sudah berlaku, downtrend seharusnya bermula bagi pasangan matawang itu. Buat pesanan jual di bawah garis leher. Ukur jarak di antara puncak dan garis leher - jarak ini anggaran sejauh mana harga akan bergerak setelah ia membolosi garis leher. Selepas breakout, harga mungkin kembali ke garis leher untuk satu waktu yang singkat sebelum ia kembali meleset turun – ini adalah peluang yang baik untuk membuka pesanan jual pada harga yang lebih tinggi.

p6.png

Double Bottom

Pola ‘Double Bottom’ adalah songsangan kepada pola Double Top. Ia terjadi di penghujung suatu downtrend, dan menandakan penyongsangan bullish (berpatah balik ke atas).

Pola yang serupa tetapi dengan 3 puncak/jurang dipanggil ‘Tripple Top/Bottom’. Kaedah dan logik berdagangnya sama.

 

Strategi #3. Persilangan Purata Bergerak (Moving Averages Crossover)

Di dalam strategi-strategi di atas, kita tidak menggunakan apa-apa melainkan hanya carta harga itu sendiri. Sekarang masanya untuk menggunakan indikator teknikal yang dipanggil ‘Purata Bergerak’ (Moving Average), juga dikenali dengan singkatannya iaitu MA.

Purata Bergerak adalah satu indikator trend. MA menunjukkan purata harga untuk suatu tempoh, jadi turun naiknya lebih lembut dan lunak berbanding garisan carta harga itu sendiri. Sebagai contoh, jika kita ada MA 10 hari, kita campurkan total harga 10 hari terakhir dan bahagikan dengan 10. Bila ada candlestick baru muncul di carta, candlestick yang paling lama tidak akan dikira lagi.

Ada empat jenis MA: biasa (simple), eksponen (exponential), berwajaran linear (linear weighted), dan licin (smoothed). Kami cadangkan agar anda bermula dengan yang biasa dahulu.

Bagaimana cara menambahkan MA ke carta di MetaTrader?

Di menu utama di sebelah atas, pergi ke Insert – cari Indicators – pergi ke Trend – dan pilih Moving Average. Adalah penting untuk memasukkan tetapan yang betul.

Tempoh (Period)

Tempoh adalah bilangan candlestick yang akan termasuk dalam pengiraan. Lebih besar angka tempoh ini, MA lebih lembut dan licin. Lebih kecil angka Tempoh, MA akan lebih mirip dengan harga.

Para pedagang lebih menggemari MA 50, 100 dan 200 tempoh untuk rangka masa besar (big timeframes) dan 9, 12, dan 26 untuk rangka masa yang lebih kecil.

Harga (Price)

Ada beberapa pilihan. Anda boleh pilih harga penutupan, pembukaan, tinggi, rendah, median, tipikal dan juga harga penutupan berwajaran. Bagaimana pun, biasanya para pedagang menggunakan harga penutupan.

Anjakan (Shift)

Tetapan ini digunakan untuk menganjak posisi indikator ini maju atau mundur pada skala masa. Kesannya, MA akan bergerak ke kiri atau ke kanan.

Bagaimana cara menggunakan MA dalam perdagangan?

Anda boleh gunakan MA sebagai penunjuk arah trend: jika ia turun, pasaran sedang downtrend; jika naik, pasaran berada dalam uptrend. Tambahan lagi, persilangan Purata Bergerak boleh membantu pedagang memutuskan bila waktu yang sesuai untuk mereka masuk dan keluar dari pasaran. Persilangan purata bergerak terjadi apabila dua MA yang berbeza saling bersilang. Ada dua jenis persilangan: emas (golden crossover) dan mati (dead crossover).

Persilangan Emas (Gold Cross)

Bila MA yang lebih kecil tempohnya menyilang MA yang lebih besar tempohnya, dari bawah ke atas, ia memberi signal beli.

Persilangan Mati (Dead Cross)

Bila suatu MA yang lebih kecil tempohnya menyilang MA dengan tempoh yang lebih besar dari atas ke bawah, ia signal untuk jual.

p7.png      p8.png

Sila maklum bahawa persilangan emas hanya terpakai bila harga berada di atas MA, dan bagi persilangan mati – di bawah MA.

Kesimpulan

Mari rangkumkan apa yang anda telah pelajari hari ini:

 • Candlestick Hammer dan Shooting Star.
 • Head and Shoulders & Double Top.
 • Persilangan Purata Bergerak

Cantik! Kini anda boleh gunakan semua strategi perdagangan ini. Seperti yang semua orang tahu, cara terbaik untuk mencerna maklumat adalah dengan berlatih. Jadi ayuh, cubalah!

BERDAGANG SEKARANG

Serupa

Frequently asked questions

 • Bagaimana cara mendapatkan Trade 100 Bonus?

  Tingkatkan kemahiran berdagang anda dengan $100 percuma dari FBS. Untuk aktifkan opsyen ini, buka akaun Trade 100 Bonus yang mengandungi $100 di dalamnya. Gunakan wang ini dalam tempoh 30 hari aktif berdagang dan dagangkan lima lot. Jika anda berjaya, anda boleh dapatkan keuntungan $100 anda. Ia tawaran yang menang-menang! Bukan sahaja anda mendapat peluang untuk meraih keuntungan, tetapi anda juga boleh menguji pasaran sebenar dan uji kemahiran FX anda. 

 • Bagaimana cara untuk mula berdagang?

  Jika anda berumur 18+, anda boleh sertai FBS dan mulakan kembara FX anda. Untuk berdagang, anda perlukan sebuah akaun perbrokeran dan ilmu yang mencukupi tentang tindak-tanduk aset di pasaran kewangan. Mulakan dengan mempelajari ilmu-ilmu asas menerusi bahan-bahan pengajian percuma kami dan buka akaun di FBS. Mungkin anda mahu mencuba suasana perdagangan dengan wang maya di akaun Demo terlebih dahulu. Apabila anda sudah bersedia, masuk ke pasaran sebenar dan berdagang untuk berjaya.  

 • Bagaimana cara membuka akaun di FBS?

  Klik butang 'Buka akaun' di laman web kami dan teruskan ke Laman Peribadi. Sebelum anda boleh mula berdagang, lengkapkan dahulu proses pengesahan profil anda. Sahkan alamat emel dan nombor telefon anda, sahkan ID anda. Prosedur ini menjamin keselamatan dana dan identiti anda. Sebaik anda selesai dengan semua prosedur keselamatan ini, pergi ke platform perdagangan yang menjadi pilihan anda, dan mulakan berdagang. 

 • Cara-cara mengeluarkan wang yang anda raih di FBS?

  Prosedurnya jelas dan mudah. Pergi ke laman Pengeluaran di laman web, atau seksyen Kewangan di Laman Peribadi FBS dan akses Pengeluaran. Anda boleh dapatkan wang yang anda raih menerusi sistem pembayaran yang sama yang anda gunakan untuk deposit-deposit anda. Sekiranya anda mendanai akaun anda menerusi pelbagai kaedah, keluarkan keuntungan anda menerusi kaedah-kaedah yang sama, berkadaran dengan nisbah amaun deposit-deposit anda.

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Ketahui lebih lanjut

Notis pengumpulan data

FBS menyimpan rekod data anda untuk mengoperasikan laman web ini. Dengan menekan butang "Terima", anda menyetujui Polisi Privasi kami.

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Permohonan panggil balik seterusnya untuk nombor telefon ini
boleh dilakukan dalam dalam 00:30:00

Jika anda mempunyai isu yang perlu disegerakan, sila hubungi kami menerusi
Live Chat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi

Jangan bazir masa anda – pantau bagaimana NFP mempengaruhi dolar AS dan kaut keuntungan!

Buku Pemula Forex

Buku Panduan Forex untuk pemula baru akan membimbing anda ke dunia perdagangan.

Buku Pemula Forex

Perkara-perkara penting untuk mulakan perdagangan
Masukkan emel anda, dan kami akan hantarkan anda senaskhah Buku Panduan Forex percuma

Terima kasih!

Kami telah emelkan kepada anda sebuah pautan istimewa.
Klik pautan tersebut untuk sahkan alamat emel anda dan terima panduan Forex untuk pemula secara percuma.

Anda sedang menggunakan pelayar web yang versinya sudah lapuk.

Kemaskini kepada versi terkini atau cuba pelayar lain untuk penggunaan yang lebih selamat, selesa dan produktif.

Safari Chrome Firefox Opera