Bagaimana hendak berdagang?

Bagaimana hendak berdagang?

Bila anda membeli/menjual suatu matawang untuk mendapatkan matawang yang lain, itu bererti anda membuka posisi long/short bagi pasangan tersebut. Sebagai contoh, harga semasa bagi EUR/USD adalah 1.1000. Jika anda menjangkakan Euro akan meningkat berbanding Dollar AS, anda buka posisi long bagi EUR/USD. Ini adalah transaksi yang lazim dalam Forex.

Bila sekian waktu sudah berlalu dan harga EUR/USD sudah pun meningkat, anda tutup posisi dan mendapat keuntungan. Jumlah keuntungan bergantung kepada berapa peningkatan kadar sepanjang waktu ini dan juga saiz posisi anda.

Jika jangkaan anda meleset dan EUR/USD menurun selepas anda buka posisi long, anda akan mendapat kerugian. Sama halnya dengan keuntungan, saiz kerugian anda ditentukan oleh seberapa banyak kadar harga pasangan ini telah jatuh dan juga saiz posisi anda

Pedagang yang menjangkakan harga akan meningkat dipanggil 'bulls', sementara mereka yang menjangkakan penurunan dipanggil 'bears'.

Popular

Mesyuarat & Sidang Akhbar Bank Inggeris (BoE)

Mesyuarat Bank Inggeris sentiasa menjadi pendorong kuat pound British. Mesyuarat pada 14:00, 2 November nanti tidak terkecuali.

KDNK Cina & Pengeluaran Perindustrian

Penarafan Global S&P baru-baru ini telah menurunkan penarafan kredit kerajaan China. Kesannya, pasaran akan memberi tumpuan khusus kepada penerbitan data utama China – KDNK dan pengeluaran industri. Data ini akan diterbitkan pada 05:00 waktu MT 19 Oktober. 

Mesyuarat ECB

Para pedagang tidak sabar menantikan mesyuarat Bank Pusat Eropah (ECB) pada 26 Oktober. Badan kawal selia itu akan menerbitkan keputusan dasar kewangannya pada 14:45 waktu MT. President ECB, Mario Draghi, akan mengadakan sidang akhbar pada 15:30 waktu MT. 

Promosi yang akan anda minati

Deposit dengan sistem pembayaran tempatan anda

Callback

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Tukar nombor

Permohonan anda telah diterima

Pengurus akan menghubungi anda dalam amsa terdekat

Masalah dalaman. Sila cuba sebentar lagi